Artikelen 2

Verschillende uitzendbureaus

Tegenwoordig speelt er een enorm personeel tekort binnen de horeca branche. Om hierop in te spelen zijn er verschillende uitzendbureaus opgericht. Elk uitzendbureau probeert zich te onderscheiden t.o.v. hun concurrentie. Hieronder worden een paar uitzendbureaus genoemd, met hun waarde propositie.

Mis en Place

Eén van de bekendste uitzendbureaus van tegenwoordig is Mis en Place. Dit begon in 1994 als een kleine onderneming van een paar werknemers. Tegenwoordig is het één van de grootste uitzendbureaus binnen de horeca branche met 22 vestigingen in Nederland. Al meer dan 25 jaar voorzien zij horecaondernemingen van horecapersoneel. Als klanten werven zij congrescentra, voetbalstadions, cateraars, restaurants en hotels. Het proces werkt als volgt. Er wordt een aanvraag ingediend door een klant, deze wordt in overweging genomen en beantwoord met de tarieven van het personeel. Dan volgt de uitvoering en reflectie om te kijken of alles naar wens is verlopen. Het personeel van Mis en Place wordt opgedeeld in Horeca, keuken, events en logistiek. De doelgroep is hierdoor erg breed en hebben ze voor zichzelf een grote markt gecreëerd. Als werknemer bij Mis en Place wordt de ervaring gevorderd door middel van trainingen en persoonlijke ontwikkeling. Mis en Place heeft veel partnerships met onder andere Vitesse, FC Twente, Golden Tulip en NH hotels.

(Bron: Mis en Place, 2019, https://miseenplace.nl/)

Barkeepers

Ook Barkeepers zijn een speler op de markt van de uitzendkrachten. Barkeepers is onderscheidend door zich te specificeren in barpersoneel. Er werd ontdekt dat barpersoneel toch echt een apart deel is van het horeca vak. Ervaren bartenders vinden is lastig tegenwoordig, omdat er meer kennis bij komt kijken dan simpelweg met een dienblad en borden kunnen lopen. Dit vereist kennis over verschillende cocktails, drankjes en bier tappen. Ook is ervaring een vereiste om stressbestendig te zijn, zodat je structureel en zelfstandig te werk kan gaan. Barkeepers is gevestigd in Breda en heeft daar ook haar meeste klanten. Het bedrijf biedt haar werknemers trainingen aan om te werken aan zijn/haar horeca skills.

(Bron: Barkeepers, 2019, https://barkeepers.eu/)

JMW

JMW is een uitzendbureau dat beweert te staan voor kwaliteit in gastvrijheid. Zij streven er naar om nieuwe klanten te veranderen in vaste klanten. Er wordt geloofd in de stelling; ‘gastvrijheid loont’. JMW verdeeld haar personeel in de categorieën bediening, kok, barista, cateringmedewerker en manager. Het bedrijf heeft 8 vestigingen door heel Nederland. Er worden ook hier weer trainingen aangeboden voor het personeel om zich verder te ontwikkelen en ervaring op te doen. Dit vordert de kwaliteit van het bedrijf en hiermee de tevredenheid van de klanten.

(Bron: JMW, 2019, https://www.horeca-uitzendbureau.nl/index.html)

Ervaring op doen binnen de horeca branche, hoe kan dat?

Binnen de horeca branche kan er op verschillende manieren ervaring opgedaan worden. De makkelijkste en meeste gebruikelijke manier is te gaan werken bij een restaurant, uitzendbureau, cateraar, hotel of een andere horecaonderneming. Een andere optie is om een horecaopleiding/studie te gaan volgen, bijvoorbeeld hotelmanagement. Hierbij leer je over de verschillende aspecten van horecaondernemingen. Ook kan je tijdens de opleiding steeds meer specificeren in een bepaald€ vak of richting binnen de horeca branche. Als je liever nergens voor een bepaalde tijd aan vast zit, kan je ook losse trainingen volgen bij bedrijven. In dit artikel worden per optie meer informatie gegeven.

Parttime of Fulltime werken in de horeca

Veel mensen beginnen meestal met een simpel bijbaantje in een restaurant of café om te kijken of hun passie in de horeca ligt. Horeca gerelateerd werk staat ook op nummer 2 in de top 10 bijbaantjes van studenten (Inhuren, 27 februari 2019). Eigenschappen die bij een horeca medewerker passen is teampersoon, doorzettend vermogen, empathisch vermogen en ze werken vaak meer voor het plezier dan voor het geld. Als iemand eenmaal een aantal jaar in de horeca heeft gewerkt dan worden al gauw deze eigenschappen aan je cv gekoppeld. Dit is meestal gunstig bij het zoeken van een baan. Nederland telde in november 2018 zo’n 55 duizend horeca gerelateerde ondernemingen (Branchenieuws, 20 november 2018 . Genoeg keuze voor een bijbaan dus!  

Horeca opleidingen

Als horeca echt jouw ding is en je wilt er later ook verder in gaan werken, dan is het een handige stap om te beginnen met een horeca gerelateerde opleiding. Afhankelijk van welk vak binnen de horeca jouw aandacht trekt, kan je een aansluitende opleiding vinden hiervoor. Ook als je nog wilt onderzoeken welk vakgebied bij jouw persoonlijkheid past, zijn er genoeg opleidingen om dit te uit te zoeken. Nederland telt op dit moment 15 hogere hotelscholen om uit te kiezen (hotelscholen.nl, 2019). Het voordeel is dat dit heel goed op je cv staat, en als horecaondernemingen tegelijkertijd als ervaring wordt gezien.

Horeca trainingen

Als een vaste baan binnen de horeca niks voor jou is, of je wilt specifieke aspecten van de horeca beter leren kennen, dan kan je er voor kiezen om horeca trainingen te volgen. Horeca trainingen worden door veel bedrijven aangeboden in specifieke richtingen. Vaak wordt deze optie gebruikt door Freelancers met veel ervaring die nog een specifiek onderdeel willen ontwikkelen. De trainingen zijn over het algemeen redelijk prijzig en zijn niet overal in het land te volgen. Misschien is een horecabaan dan toch een betere optie!

Bronnen

https://www.entreemagazine.nl/nieuws/branchenieuws/aantal-horecabedrijven-blijft-stijgen30942

https://www.hotelscholen.nl/hoge-hotelscholen/

https://horecablogsenquotes.nl/7-x-waarom-horecamensen-betere-werknemers-zijn/

Wat zijn de top 10 ergernissen van horecagasten?

In de horeca werken tot nu toe meer mensen dan machines. Als gevolg hiervan maken de werknemers ook nog wel eens fouten op de werkvloer. Het is erg belangrijk om hier als werknemer de verantwoordelijkheid te nemen, i.p.v. liegen of iemand anders de schuld geven. Dit kan de gast namelijk ergeren. Hieronder staan 5 voorkomende ergernissen van horecagasten.

 1. Onvriendelijke houding van het personeel

Heb je een flinke kater op de werkvloer van het avondje stappen van gisteravond, of heeft je vriendin het net met je uitgemaakt? Maakt niet uit! De gast moet altijd vriendelijk met een glimlach behandeld worden. Het personeel dient goed te luisteren naar de klant zijn/haar wensen en geïnteresseerd overkomen. Het klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het nog vaak mis te gaan.

 1. Overlast

Zeker bij drukke restaurants of restaurants met een buffet, kan het zijn dat er iemand jarig is of dat het hele voetbalteam uit eten gaat. Dat betekent dus veel schreeuwen en zingen. Omringde gasten kunnen hier overlast van krijgen en zich minder thuis voelen.

 1. Ongevraagd drankjes bijschenken

Dit is een lastig punt omdat het erg afhankelijk is van de soort gast. Sommige gasten vinden het vanzelfsprekend dat er bij geschonken wordt en sommige vinden het onbeschoft om dat zomaar te doen. Ik heb 2 tips om hier misverstanden te voorkomen. Als eerst kan je goed kijken naar het doel van het bezoek van de gasten. Als een gast iets komt vieren, zal hij/zij het stuk sneller op prijs stellen dat er bijgeschonken wordt dan een gast die even snel iets komt eten. De 2de is vrij simpel, maar durf het te vragen. Het is beter dat ze reageren alsof ze dat vanzelfsprekend vinden dan dat je het ongevraagd doet. Dat draagt bij aan ontevredenheid van de gast.

 1. Kraanwater op de rekening

Als gasten erg dorstig zijn, maar niet te veel willen bestellen, dan komt het weleens voor dat zij kraanwater bestellen. Dit gebeurt zowel in een glas als in een fles. Sommige horecaondernemingen vragen hier een klein bedrag voor, maar anderen serveren dit gratis of serveren het niet. Dit volledig aan de horeca ondernemer om te beslissen. Ik zou het zelf gratis aanbieden, aangezien dit een vorm is van gastvrijheid in de horecawereld.

 1. Slechte kwaliteit van het eten

Als het erg druk is in een restaurant, wordt de werkdruk ook opgevoerd. Koks werken onder hoge stress en veel verplichtingen. Ook koks zijn mensen en maken soms fouten. Echter kan dit slechte kwaliteit van het eten veroorzaken. Gasten krijgen dan lauw of koud eten, en soms nog niet goed gegaard. Als gasten hier ziek van worden, kan je als horeca onderneming aansprakelijk gesteld worden. Wees dus zeer oplettend hierin!

Bronnen:

https://www.krnwtr.nl/de-10-grootste-ergernissen-in-de-horeca/

https://www.horecainfo.eu/ergernissentop10.php

Wat zijn opkomende trends binnen de horeca branche?

De wereld ontwikkelt zich snel en daarbij veranderen de wensen en eisen van de mensen ook mee. In de horeca branche is dit niet anders en wordt er jarenlang nieuwe trends ervaren bij zowel het personeel als de klanten. In dit artikel leest u over een aantal trends die tegenwoordig in de horeca branche spelen, die handig zijn om door te lezen als horecaondernemer.

Kwaliteit zonder schuldgevoel

Gasten hebben steeds meer aandacht voor de kwaliteit van het eten de herkomst. Door de ontwikkeling binnen keuken en verschillende gerechten die tegenwoordig mogelijk zijn, verwachten gasten steeds hogere kwaliteit van het eten. Niet alleen van eten trouwens, ook het personeel moet kwalitatief gezien aan de eisen voldoen. Daar leest u in de volgende alinea meer over. Daarnaast zijn de mensen een stuk eerlijker tegenwoordig en willen graag weten dat het eten wat zij geserveerd krijgen, eerlijk verdiend is en ook geen negatieve gevolgen heeft voor de wereld.

Behoefte aan een volledige ervaring

Wat ook steeds meer teruggezien wordt is dat mensen niet meer naar een restaurant komen om alleen wat te eten. Er wordt een onvergetelijke ervaring verwacht dat uiteindelijk een fijne herinnering vormt. Dit betekent dat de gasten persoonlijk benadert moeten worden en zich thuis kunnen voelen. De gast moet met een glimlach naar binnen kunnen lopen, tevreden naar buiten kunnen lopen en positief terug kunnen denken.

Bewust en gezond

Met de doorbraak van oosterse gezonde gerechten zoals pokébowls zijn gasten steeds bewuster bezig met het eten dat zij geserveerd zijn. Er wordt vanuit de gast steeds vaker gevraagd om gezond voedsel, met in het achterhoofd de toenemende ongezondheid in de wereld. Een goed voorbeeld is de nieuwe fastfood keten ‘Easy’. Easy positioneert zichzelf als een snelle gezonde hap met vers bereidde producten.

Snel of to go

Er is ook steeds meer behoefte aan fastfood ketens. Tegenwoordig zijn mensen de hele dag druk en wordt de tijd om te eten ingekort of soms zelfs wel geschrapt. Hierdoor zijn mensen op zoek naar een snelle hap die goed vult. Dit resulteert meestal in een bezoekje aan de Macdonalds, Burgerking of KFC. Gelukkig zijn er met oog op de volksgezondheid groeiende ondernemingen in gezonde maaltijdboxen en gezonde fastfood ketens. Al eerder noemde ik in de tekst als voorbeeld ‘Easy’, de gezonde fastfood keten. Een goed voorbeeld van de gezonde maaltijdboxen is Ekomenu, die gezonde en duurzame maaltijd boxen levert aan consumenten.

Bronnen:

https://www.khn.nl/onderwerpen/ondernemen-in-de-horeca/trends-en-ontwikkelingen

Welke prijzen kunnen er als horecaondernemer gewonnen worden, en wat betekenen deze?

Binnen 55.000 horecaondernemingen die zich bevinden in Nederland moet elke variant zich onderscheiden t.o.v. de rest. Dit kan op verschillende manieren. Een goed voorbeeld van onderscheiding is behalen van zoveel mogelijk prijzen en titels binnen de horecabranche. Dit wekt vertrouwen en indruk op bij de gasten die nog geen bezoek hebben gepleegd bij jou onderneming. De gasten die al actief bij jouw restaurant, hotel, catering enz, voelen zich geprijsd en speciaal. In dit artikel worden een aantal mogelijke prijzen/titels beschreven en wat deze precies inhouden.

Michelin ster

Een Michelin ster is misschien wel één van de bekendste prijzen in de horeca branche. Er bestaat een Michelin boekje waarin alle restaurants staan die één of meerdere sterren hebben kunnen bemachtigen. De exacte criteria waaraan restaurant moet voldoen zijn onbekend. Gelukkig zijn er voor mogelijk kandidaten wel richtlijnen om te volgen, zodat je meer kans maakt op zo’n ster.

Om een Michelin ster te bemachtigen is de eerste stap om op de radar van het Franse bedrijf Michelin te verschijnen. Dit begint met zoveel mogelijk media aandacht te creëren en jouw restaurant op te laten vallen t.o.v. de rest van de restaurants in de omgeving.

Zodra je op de radar komt van Michelin kan er op elk willekeurig moment een Michelin inspecteur op bezoek komen bij jouw restaurant. Hij/zij zal zich niet altijd identificeren. Ook kijkt deze inspecteur niet alleen naar eigen ervaring, maar ook hoe de andere gasten in het restaurant behandeld worden. Om hierop voor te bereiden is consistentie in het restaurant essentieel om kans te maken op nominatie.

De meeste restaurants krijgen het niet voor elkaar om het eerste jaar, nadat ze een Michelin ster als doel gesteld hebben, deze ook echt te bemachtigen. Pas als je op de radar van Michelin staat heb je kans op zo’n geweldige titel. Het behalen van zo’n ster vereist veel geduld en doorzettingsvermogen.

Zodra er een ster is bemachtigd, moet deze ook behouden worden. Om onbepaalde tijd komen de inspecteurs terug met hoge verwachtingen en eisen. Als het restaurant hier niet, of niet meer, aan voldoet, verliest het haar ster. Dan zal er opnieuw voor worden gewerkt.

Het is mogelijk om meerdere Michelin sterren te behalen, maar dit is geen makkelijke taak. Met elk behaalde ster worden de verwachtingen en eisen hoger voor een volgende ster. Echter bestaan er wel restaurants met bijvoorbeeld 3 Michelin sterren. In Nederland staat Zeeland aan kop met de meeste Michelin restaurants (Holland.com, 2019).

Bronnen:

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/bestemmingen/provincies/zeeland/de-sterrenrestaurants-in-zeeland.htm

https://wizer.be/blog/artikels/hoe-je-eerste-michelinster-verdienen/

Welke tips zijn er te geven aan horecaondernemers, als het gaat om werknemers aansturen?

Tegenwoordig speelt er een enorm personeel tekort in de horeca branche. Elke horecaondernemer moet zuinig zijn op zijn/haar personeel. Wat kan zo’n eigenaar nou doen om zijn/haar personeel bij zich te houden? In dit artikel staan een aantal tips voor zo’n ondernemer om het personeel bij zich te houden.

 

Geen beveel uitdelen maar coaching

Een werknemer reageert beter op coaching dan op bevelen die worden uitgedeeld. Het verschil is dat bij coaching, de coach de gedachte achter de opdracht probeert uit te leggen aan de werknemer. Hierdoor is het meer een kwestie van begrijpen en uitvoeren, i.p.v. alleen uitvoeren. Daarnaast voelt de werknemer zich erkend in het bedrijf, als hij/zij steeds persoonlijk aandacht krijgt van een hogere functie. Daardoor voelt de werknemer ook zijn/haar waarde binnen het bedrijf.

Werknemers hechten aan het bedrijf

Werknemers in de horeca komen tegenwoordig niet alleen maar voor het geld, omdat het loon, zeker in het begin, nog relatief gezien weinig oplevert. Echter wordt er een enorm goede stempel gezet op zijn/haar cv. Het laat zien dat hij/zij in teamverband kan werken en stressbestendig is. Ook heb je geleerd om met gasten om te gaan. Opleiding is een groot onderdeel van de motivatie om te gaan werken in de horeca branche. Voor de werkgever is het opleiden een manier om zijn/haar personeel te hechten aan het bedrijf. Zodra de werknemers jouw bedrijf van binnen en buiten kennen, dan kan dit voelen als een 2de huis, familie of vriendengroep. Hierdoor blijft het personeel er werken. Door het opleiden van de werknemers, gaan ze ook efficiënter en overtuigend werken. Dit komt doordat ze het bedrijf begrijpen en de dienst/het product snappen, met nadruk op de toegevoegde waarde voor de klanten. De werknemers geloven hier ook in en kunnen het daardoor beter verkopen aan jouw klanten.

Iedereen is gelijk

In een onderneming zijn er natuurlijk verschillende functies met verschillende verantwoordelijkheden. Het verschilt in belangrijke functies en minder belangrijke functies. Echter is het toepassen van een ‘’iedereen is gelijk’’ beleid, heel gunstig voor het een horeca onderneming. Dit geeft namelijk extra nadruk op het teamverband binnen een bedrijf. Het maakt duidelijk dat de gehele onderneming als één team werkt en al het werk samen voor elkaar moet krijgen. De eigenaar en andere hogere functies moeten niet bang zijn om zijn/haar handen vies te maken, omdat dit het teamverband versterkt. Als een werknemer de eigenaar bijvoorbeeld ziet schoonmaken deels, dan zien zij dit ook als een belangrijke taak.

Trends binnen wetgeving horeca personeel

In de horeca branche gaan er in 2020 een aantal veranderingen plaatsvinden in de wetgeving. Dit heeft vooral betrekking op werknemers. De overheid is het namelijk aantrekkelijker aan het maken om personeel vast in dienst te nemen met een vast contract. In dit artikel wordt hierover verteld.

Meer zekerheid

Er is gaat een verandering plaatsvinden in de wetgeving rondom uitzendbureaus. Deze verandering heeft vooral betrekking tot de werknemers ervan. Door de overheid wordt er gestreefd naar meer zekerheid voor werknemers in de uitzend sector (Please bv, 2019). Dit betekent o.a. meer vaste contracten en banen. Zo is het vanaf januari 2020 niet meer mogelijk om zogenaamde ‘weekcontracten’ aan te bieden aan werknemers. Dit zijn vanaf dan minimale ‘4 weken contracten’.

Transitievergoeding

Ook zal er een zogenaamde ‘transitie vergoeding’ plaatsvinden bij onvrijwillig ontslag (Please bv, 2019). Deze transitievergoeding is 1/3 van het bruto maandsalaris per jaar dienstverband. Het komt weleens voor dat meer personeel actief werkend is, dan een onderneming kan betalen. Als gevolg kan er personeel ontslagen worden, om de kosten te verminderen. Vanaf 2020 moet er een transitievergoeding betaald worden, zodra een werknemer onvrijwillig ontslagen wordt. Deze regeling geldt ook tijdens de proefperiode van de werknemer. Onvrijwillig ontslag is een gevolg van opzegging van het contract door de werkgever, geen contractverlenging op initiatief van de werkgever of ontbinding door de rechter.

Arbeidsomvang

Vanaf 1 januari 2020 is nadat een werknemer 12 maanden als oproepkracht heeft gewerkt, dit betekent op basis van een nul uren contract, de werkgever verplicht om de werknemer een arbeidsomvang aan te bieden (Please bv, 2019). Dit houdt in dat de werknemer een contract krijgt met een vast aantal werkuren per periode. De werkgever is verplicht om werk voor dit aantal afgesproken uren aan te bieden en de werknemers is, na het accepteren van deze arbeidsomvang, verplicht om deze uren te werken. Als een werknemer zich ziek meldt, zullen deze uren alsnog uitbetaald moeten worden. 

WW-premie

Elke werkgever betaald over het loon van een werknemer een deel als WW-premie. Dit vergoed de werknemersverzekeringen. Vanaf 1 januari 2020 zal de hoogte deze WW-premie bepaalt worden, aan de hand van de aard van het contract, i.p.v. de sector van de bedrijfsactiviteiten (Please bv, 2019).

Een sociaal culturele trend is tegenwoordig zoveel mogelijk online doen. Internet is in het dagelijks leven niet meer te voorkomen. In 2018 had 96% van alle mensen in Nederland van boven de 12 jaar, toegang tot het internet (CBS, 2019). Het internet werd dagelijks door zo’n 86% gebruikt. Daarnaast had 87% van alle huishoudens in Nederland een smartphone en 78% een laptop.

Ook het gebruik van sociale netwerken is gestegen de afgelopen jaren. Van de leeftijd 12 tot en met 45 jaar gebruikt 82,1% sociale netwerken. De gemiddelde leeftijd van een startende ondernemer staat nu op 35 jaar oud (starten.nl, 2019). Dat betekent dus dat veel startende ondernemers gebruik maken van social media.

Kledingtrends binnen de horecabranche

Horecakleding is een groot onderdeel van de uitstraling van een horeca onderneming. Het personeel is namelijk het visitekaartje van elke horecaonderneming. De kleding kan veel invloed hebben op de eerste indruk van de gasten. In dit artikel wordt er verteld over de tegenwoordige trends binnen de kledingafdeling in de horeca branche.

Wat is kleding

De kleding van de werknemers verschilt per soort categorie horeca onderneming. In een restaurant zal het personeel sneller wat strakkere kleding dragen dan in een snackbar. De kleding die gedraagt wordt, straalt ook de teammentaliteit van het personeel uit. Iedereen is gelijk en heeft dezelfde kleding aan. Het ziet er natuurlijk gek uit als 1 personeelslid in een zwart overhemd loopt en de ander in een blauwe. Echter krijgen leidinggevende functies vaak een opvallend stuk kleding aan. Dit maakt ook duidelijk wie er de leiding heeft, zowel voor de werknemers als de gasten.

Daarnaast kan kleding het bedrijf onderscheiden t.o.v. de concurrentie. Bij een duurzaam bedrijf past duurzame kleding bij de visie van het bedrijf. De eigenaar van de onderneming wilt een bepaalde uitstraling bereiken en kleding speelt hier een rol in. De kleding moet de klanten aanspreken en het personeel moet er zich comfortabel en deel van het bedrijf in voelen.

Kleding vormt ook het gezicht van je bedrijf. Het is tegenwoordig een veel gebruikte trend om kleding te bedrukken met het logo van jouw bedrijf. Hiermee straal je uit dat jouw merk met trots wordt gedragen.

Zwart en wit populair

Dicker van WE fashion, kledingmaker, merkt dat de vraag naar denim en geruite overhemden voor mannen stijgt. Daarnaast wordt het gestreepte overhemd voor vrouwen ook populairder. Een echte trend bijhouden, is niet zo belangrijk in de horecawereld. Echter moet er meegegaan worden met de tijd. Zwart en wit zijn nog steeds hele vertrouwde kleuren, maar het spelen met kleuren wordt ook steeds aantrekkelijker. Tegenwoordig hoeft de kleding allemaal niet te strak en saai meer, er mag iets meer buiten de bocht opgetreden worden. In restaurants wordt steeds vaker een strikje of een overhemd met bretels toegepast. Het tijdperk van strakke en saaie kleding is wel voorbij. Gilletjes en pakken worden ingeruild voor frissere modernere kleding. Dit gebeurt ook om op de klanten van tegenwoordig in te spelen. Zij worden namelijk graag verrast. Dit maakt indruk bij hen en het wordt opslagen als een reminder in het hoofd. Obers vallen een stuk meer op met deze frisse kleding en spreken de gasten beter aan.

Kleding om in te werken

Uiteindelijk is de kleding niet alleen show, er moet natuurlijk wel goed in gewerkt kunnen worden. Hieronder vindt u een aantal punten waarop gelet moet worden bij werkkleding van bediening/bar personeel:

 • Fijn materiaal: Katoen is altijd goed, maar geen bont of donzige stof. Dit gaat alleen maar jeuken en is daarnaast nog duurder ook.
 • Flexibel materiaal. Er wordt gewerkt onder hoge druk met veel bewegingen, dus moet de kleding tegen een stootje kunnen.
 • Sterk materiaal. Het personeel draagt hete borden, dienbladen met misschien een ruw randje, dus het materiaal moet stevig zijn. Daarnaast wordt de kleding vaak gewassen, dus moet het niet snel slijten.

 

Bronnen:

https://www.missethoreca.nl/restaurant/artikel/2018/02/trends-bedrijfskleding-dandy-denim-en-duurzaam-101298731

Duurzaamheid binnen de horeca branche

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijke eis van veel mensen in de wereld. In de wereld is het hard nodig, om een toekomst te verzekeren. Dit blijkt uit de Duurzaameter, een jaarlijks onderzoek uitgevoerd door Truetasteventures en de Horecava (Missethoreca, 2019). Uit onderzoek blijkt dat in 2017, 80% van respondenten iets duurzaams ondernam binnen zijn/haar onderneming. Ook in de horeca branche kan hier een rol in gespeeld worden door werkgevers en haar horeca personeel. In dit artikel leest u over een aantal tips om duurzaamheid te stimuleren in uw horeca onderneming.

Besparing

Er wordt dat het personeel en de gasten langzamerhand meer belangstelling tonen voor milieuvriendelijk materiaal en diervriendelijk eten. Echter blijft het nog steeds lastig voor veel ondernemers om hen mee trekken in een duurzame trend. Hieronder leest u een paar goede voorbeelden van duurzame trucjes om het personeel en de gasten te stimuleren (Missethoreca, 2018):

 • Lichtsensors

Lichten worden vaak vergeten uit te doen, als mensen de kamer verlaten. Dit kost veel energie en geld. Door sensors te plaatsen, bespaar het de energie en met het plaatsen van ledverlichting wordt de duurzaamheid nog beter gestimuleerd.

 • Water

Kranen zijn net als lichten onschuldige energieverbruikers in de ogen van veel mensen. Echter stroomt er 14 liter water uit een gemiddelde water kraan. Door Perlators bijvoorbeeld te installeren stroomt er nog maar 4 liter water per minuut uit de kraan. Dit levert ook meer comfort op bij de gasten en het personeel.

 • Gas & Elektriciteit

De keuken is een grote verbruiker van gas binnen horeca ondernemingen door alle gasplaten en elektrische kookplaten. Als tip kan er meegegeven worden, dat deze nooit onnodig moeten branden. Veel koks hebben de gewoonte om deze platen bij binnenkomst meteen aan te zetten. Probeer dit te vermijden. Daarnaast is het slim om te checken hoe oud de vaatwasser is. Modernere vaatwassers zijn al een stuk zuiniger dan de oude modellen.

 • Eten

Jaarlijks wordt er in de horeca 51.000 ton aan voedsel verspilt (Missethoreca, 2018). In het verleden is dit probleem al tegen geprobeerd te gaan, door extreem goedkope diners aan te bieden met voedsel dat bijna over de datum is. De grootste verspillers zijn de buffetrestaurants. Hierbij wordt bijna altijd te veel eten klaar gemaakt omdat eigenaren nooit tekort willen komen. Er wordt ook door de gasten betaald voor onbeperkt eten, soms voor een bepaalde tijd. Een goede oplossing hiervoor is om een prijs te rekenen voor eten dat gasten niet opeten. Dan kan je een lagere entree prijs vragen, aangezien gasten beter letten op de hoeveelheid die zij opscheppen, en wordt de voedselverspilling tegelijkertijd tegen gegaan.

 

Bronnen:

https://www.missethoreca.nl/horeca/artikel/2018/02/duurzaamheid-in-de-horeca-tips-van-en-voor-horecaondernemers-101297338

Muziek binnen een horeca onderneming

Het wordt overal toegepast en niet zonder na te denken. Muziek is een groot onderdeel van de sfeer die hangt in een horeca onderneming. Dit grote onderdeel wordt daarom ook zorgvuldig uitgedacht. In dit artikel leest u over een aantal tips als het gaat om muziek te kiezen binnen een horeca onderneming.

Identiteit

Muziek behoort tot de Look & Feel van de gasten(Missethoreca, 2019). Het telt mee in de ervaring en heeft invloed op hoe de gasten jouw onderneming ervaren. Vaak gebeurt het nog dat eigenaren niet goed nadenken over de muziekwensen van de gasten. Het geluid wordt te hard afgespeeld of compleet de verkeerde genre. Muziek vormt samen met de menukaart, ontwerp en het interieur van een onderneming de identiteit. Dit moeten gasten kunnen herkennen.

Onderzoek

In 2019 is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op gasten in de horeca branche. Hieronder leest u de belangrijkste resultaten(Missethoreca, 2019).

 • Ronald Milliman heeft het verband tussen langzamere muziek en het langer blijven zitten van de gasten aangetoond. De gasten vergeten sneller de tijd, eten trager en bestellen meer. De conclusie die getrokken kan worden, is dat gasten meer uitgeven door tragere muziek.
 • Bij een fastfoodrestaurant werkt dit omgekeerd. Door snellere muziek, houden gasten het tempo erin en is de tafel ook weer eerder vrij voor de volgende gasten.
 • Blijkbaar zit de invloed van muziek niet alleen in het tempo, maar ook de niveau van de tonen. Lagere tonen stimuleren de bittere smaken en hoge tonen juist de zoete smaken.
 • Als slot is er aangetoond dat complexere muziek, gasten stimuleert om meer geld uit te geven. Dit komt omdat complexere muziek gezien wordt als luxere muziek.

Verstand is belangrijk

Uiteindelijk wordt muziek meer bepaald op gevoel en emotie. Het kan niet alleen maar gebaseerd zijn op wetenschap. Vaak hebben eigenaren zelf al een goed idee bij welke muziek er bij hun restaurant of catering past. Bij een cateraar verschilt het natuurlijk per klus. Elke klant wilt een andere soort setting en sommige willen het zelfs liever zonder muziek. Een cateraar zou haar klanten wel kunnen op delen in categorieën om standaard afspeellijsten er voor klaar te hebben staan. Restaurants kunnen het beste iemand op de muziek zetten die hier verstand van heeft. Het afspelen van willekeurige nummers achter elkaar, op basis van eigen mening, is namelijk riskant. Daarnaast leidt het inschakelen van iemand die er verstand van heeft, tot nieuwe inzichten in de klant, waar op in gespeeld kan worden.

Bronnen:

https://www.missethoreca.nl/restaurant/artikel/2019/05/dos-en-donts-achtergrondmuziek-in-een-horecazaak-101320318

 

Open chat
1
Hoi,
Waar kunnen wij u mee helpen?