Artikelen 1

“Vive le cocktail”

Over het algemeen denken veel mensen goed te weten wat cocktails zijn. Ze omschrijven ze als een mooi alcoholisch drankje, afgemaakt met ijs en eventueel wat decoratie zoals wat fruit of een munt blaadje, maar cocktail zijn eigenlijk veel meer. Ik wil in deze blog graag praten over meer dan alleen de feitelijk betekenis van de cocktail, namelijk ook over de belevenis, voorbereiding en geschiedenis ervan. Ook zal ik de bekendste cocktails noemen zodat u daar even een kijkje naar kunt nemen. Na het lezen van dit artikel kunt u zichzelf in elk geval een beginnend cocktail expert noemen.

De naam

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waar de cocktail vandaan komt. Het woord komt van het Franse “coq’s tail”. Dit refereert naar de kleurrijke veren van de haan (coq). Het verhaal is dat tijdens de Amerikaanse burgeroorlog de bar van de Ierse Betsy Flanagan vol zat met Franse en Amerikaanse soldaten. Betsy zou zijn alcoholische dranken versieren met hanen veren. Een Franse officier was zo onder de indruk dat hij het glas hief en zei: “vive le coq tail”.

Gevoel van klasse

Oké, het verhaal van de haan is leuk, maar waarom zou ik nou cocktails willen drinken? Om uw vraag goed te beantwoorden, kijken we naar de belevenis die cocktails met zich mee brengen. De manier om u de belevenis duidelijk te maken is heel simpel: het geheugen. De meeste mensen zijn vast wel is op een feestje geweest waar cocktails geschonken werden. Dit zag natuurlijk leuk en chique uit. Het geeft je een gevoel van klasse. Het voordeel aan klasse bij cocktails is dat ze ook nog waanzinnig smaken. Dit gevoel komt voort uit de mooie glazen zoals bij gin tonics of door de mooie decoratie zoals bij de bekende mojito. De beleving komt dus niet alleen voort uit de smaak, maar ook nog uit alles wat zo’n alcoholisch drankje met zich meebrengt.

Populairste cocktails

Nu het bekend is wat cocktails zijn en wat ze met zich meebrengen is het ook nog leuk als u er daadwerkelijk ook wat te weten komt hierover. Om deze reden heb ik speciaal voor u de drie populairste cocktails uitgezocht.

 • De mojito: Deze cocktail is de klassieker onder de klassiekers. Een uiteters frisse cocktail die veel frisheid met zich meebrengt. Gemaakt van een combinatie tussen witte rum, ijs, limoen, munt en een beetje suiker om het af te maken. Zorg dat u genoeg ijs in huis heeft en geef het feest een klassiek knipoogje.
 • Gin tonic: Dit is waarschijnlijk de simpelste cocktail op het eerst oog, maar hij is te maken op heel veel verschillende manieren. Er bestaan namelijk erg veel soorten gin en elk type gin heeft weer een aparte samenstelling van ingrediënten nodig.
 • Porn star Martini (niet schrikken van de naam): Deze porster heeft een geheim, namelijk een eiwit laagje waardoor de cocktail er extra mooi uitziet. Geschonken met wodka en gedecoreerd met een passievrucht. Daar zeg je wel u tegen.
DrankDrank

Tot slot

Hierbij het einde van deze blog. Klinken deze cocktails allemaal toch een beetje moeilijk? Klik hier!

 

 

Party Time

Iedereen geeft wel is een feestje. De redenen hiervoor kunnen heel verschillend zijn. Voor sommige is een wekelijks feest doodnormaal terwijl andere het liever houden op een jaarlijks evenement of zelfs helemaal niet. Even brutaal gezegd komt dit vaak door het te besteden budget en de bui voor een fuifje. Maar waarom geven mensen feestjes en hoe willen ze eigenlijk dat deze feestjes verlopen?

Waarom eigenlijk?

Persoonlijk ben ik van mening dat het wel duidelijk is waarom mensen feesten geven: “ze hebben iets te vieren”. Echter komt er nog meer bij kijken. Of het nou een verjaardag of een kerstdiner is, degene die het geeft, heeft meer redenen dan alleen “wat vieren” om het feest te geven. Een veel gebruikte reden is dat iemand zin heeft in gezelligheid om zich heen. De titel hoe het feest naar buiten komt maakt hier niet echt bij uit. De gastheer/vrouw heeft misschien een vervelende periode achter de rug en wil dat graag op deze manier compenseren. Een andere veelgebruikte reden en eigenlijk doen best veel mensen dit, is simpelweg een beetje laten zien dat jouw feesten het beste zijn. Misschien ook meteen een beetje pronken met je nieuwe auto of huis? Vaak hebben deze personen ook wel zin om de gasten blij te maken, maar niet altijd voor gasten zelf. Het doel is om de gasten onder indruk te krijgen van de gastheer. Hierbij is het natuurlijk top om te genieten van de manieren die gastheer doet om je onder de indruk te krijgen, dus hier kan je zeker van genieten. Wel even aardig doen tegen het personeel natuurlijk.

Locatie

Als laatst hebben we de locatie. Dit is stiekem ook een veelgebruikte reden voor een feest. Iedereen kent het wel, het is weer kerst en dus tijd om alle familie weer te zien onder het genot van een glaswijn en een lekker stukje vlees. Alleen waar houden we het? Iedereen woont ver uit elkaar en dan is het weer zo laat om thuis te komen en ouderen daarnaast willen vaak niet te ver reizen zonder overnachting. In veel gevallen zal de locatie dan gekozen worden bij iemand die in het midden woont en goed bereikbaar is voor de rest van de familie en vrienden.

Tot slot

Blijkbaar is “iets te vieren hebben” dus niet het enige wat er komt kijken bij het geven van feest of borrel. Soms is het handig om te weten wat de achterliggende gedachte is voor het feest zodat hier op ingespeeld kan worden.

Heb jij foto’s gemaakt tijdens jouw party en wil je ze op Instagram plaatsen? Met de presets van Instacs.nl geef je een eigen draai aan jouw zelf gemaakte foto’s, zodat ze net zo als het feestje eruit springen. Bekijk het assortiment op Instacs.nl. Klik hier

 

 

Time To Relax

Iedereen heeft er ooit wel is van gehoord: ‘ontzorging’, een positief begrip dat ervoor zorgt dat je lekker kunt ontspannen en genieten. Het is een erg opkomende en steeds populairdere trend aan het worden. Er zijn natuurlijk talloze manieren van ontzorging, maar in dit artikel wil ik graag over een specifieke tak van ontzorging hebben, namelijk ontzorging bij feestjes. Op welke manier kan je ontzorgt worden? Op welke manier moet de ontzorging plaatsvinden en hoe wordt de ontzorging bereikt?

Verschillende manieren

Zoals net al aangeven vindt ontzorging op veel verschillende manieren plaats. De reden voor het kiezen van het feest thema is omdat dit nog niet zo bekend is, maar wel erg gewild. Een goede reden voor het schrijven van deze blog natuurlijk. Het probleem is als volgt: je geeft een feest en alle gasten zijn aangekomen, maar in plaats van praten met de gasten is het heen en weer rennen om te zorgen dat er bij de gasten alles naar wens is. Die elke keer erg veel stress opleveren en in sommige gevallen zelfs een reden om geen feest te geven. Dit is natuurlijk allemaal niet leuk en bij feesten horen dit soort zaken eigenlijk niet thuis. Dus hoe los je dit probleem op?

 1. Zorg ervoor dat voor het feest begint alles zo schoon mogelijk is en dat alles al van tevoren klaar staat. Denk hierbij aan het klaarzetten van glazen op een manier zodat je zo snel mogelijk een glas kan vullen. De beste methode hiervoor is de glazen uit zetten (zoals bij een bar). Dit lijkt een klein verschil maar dit zal echt veel tijd en stress schelen. Het is ook handig om dienbladen en een eventuele spoelbak aan te schaffen. Leg daarnaast ook een groot aantal handdoeken en theedoeken klaar. Als laats is het belangrijk om te weten wat te pakken als er iets omvalt om als een gast iets op zijn of haar kleding krijgt.
 2. Dit is een wat meer strategische oplossing. Bij deze oplossing is het van belang het huis strategisch in te richten zodat je zo weinig mogelijk tijd kwijt bent. Dit kan door de glazen en het drinken allemaal dicht bij elkaar te hebben. Daarnaast de zitplaatsen van de gasten dicht bij de keuken te zetten en vervolgens proberen te vermijden dat gasten buiten gaan zitten zodat het drinken niet helemaal daar naartoe hoeft.
 3. Vervolgens en dit is de meest simpele optie kan het verstandig zijn een ober in te huren die al deze kunsten uit zijn hoofd kent en de gasten optimaal kan bedienen. Het leukste hieraan is dat jij jezelf nu ook een gast voelt door de volledige ontzorging die de ober met zich mee brengt.

Tot slot

Als schrijver van dit artikel kan ik het beste optie 3 aanraden. Dit is getest de beste ontzorger en daarbij ook nog een niet te vergeten ervaring.

 

 

Organiseer er maar is 1

Er Bestaan veel verschillende soorten evenementen. Hierbij kan je zelf een evenement geven of naar een evenement gaan. Evenementen bestaan al heel lang worden door de gehele geschiedenis al gegeven. Maar wat zijn evenementen nou precies? Hoe weet je dat een evenement leuk is? Waarom zou je hier naartoe gaan? In deze vlog krijg je stapels met informatie over het onderwerp evenementen.

Betekenis

Wat is een evenement nou eigenlijk. Een evenement is letterlijk vertaald: een openbare gebeurtenis. Deze gebeurtenis kan je op heel veel verschillende manieren invullen. Hierbij wordt vooral gedacht aan simpele zaken zoals sport evenementen, dans evenementen en feest evenementen. Dit kan allemaal echter nog een heel stuk specifieker en beter uitgelegd worden, evenementen kunnen namelijk veel meer met zich meebrengen dan een simpele ervaring of alleen een leuk dagje. Om hier een goed beeld van te geven is hier een opsomming met de top 3 populairste evenementen:

 1. Amsterdam Dance event – Dit evenement is een wel vijf dagen durend evenement en is zelfs wel verspreid over meer dan 200 locaties. Daarnaast trok dit evenement wel 395.000 bezoekers in een jaar. Niet een klein feestje dus. De bezoekers vinden het een leuk spektakel en genieten van de leuke shows.
 • Nijmeegse vierdaagse – Om alsnog een sportevenement te noemen, hier de Nijmeegse vierdaagse. Tijdens dit loop evenement kunnen de deelnemers kiezen uit 3 verschillende opties: het lopen van 30,40 of zelf wel 50 km. Dit is niet zomaar een dagje sporten en kan voor veel mensen best tegenvallen en zwaar uitpakken. Belangrijk dus om je familie klaar te hebben staan op de finishlijn.
 • Tilburgse Kermis – Het derde en helaas alweer laatste evenement op de lijst is de Tilburgse Kermis. En ja die woorden staan precies onder elkaar zodat dit laatste evenement extra opvalt. Het is namelijk best bijzonder dat deze Brabantse gelegenheid zo groot is. Dit is de grootste kermis van heel Nederland en trekt dan ook meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar! Het feest duurt wel 10 dagen een is dan van 12:00 tot 01:00 uur geopend. Het kost echter wel geld om in een attractie te gaan, maar dit is voor de meeste mensen geen enkel probleem.

Tot slot

Dit zijn natuurlijk alleemaal erg leuke evenementen en het is erg lastig om hier iets uit te kiezen. Gelukkig lijkt het lastig, maar is het stiekem toch best makkelijk. Het is namelijk goed op te delen per leeftijd. De vierdaagse is het meest geschikt voor jong volwassene, de kermis voor jongeren tot 20 jaar en het Amsterdam Dance Event voor jongeren tot 22 jaar.

 

 

Ho-re-ca bedrijven

Iedereen kent de horeca wel. Het is altijd leuk om een avondje wat te gaan eten met het gezin of misschien even een hotel te pakken met een geliefde. Mensen willen graag ultiem ontzorgt worden een volop genieten. Hoe doen horeca dit eigenlijk? Willen ze je oprecht een leuke ervaring geven of doen ze het alleen voor het geld. Er bestaan veel verschillende horeca ondernemingen en in deze blog gaan we een aantal hiervan bekijken.

Soorten bedrijven

In deze blog zullen we dus naar een aantal horeca bedrijven kijken. Er zijn drie bedrijven gekozen: cateraars, een restaurant en een hotel. Dit zijn spelers op de markt waar vaak grote bewondering is voor het harde werken.

 • De catering: veel mensen die wat extra’s over hebben aan het einde van de maand kiezen vaak voor een cateraar. Mits de combinatie tussen een groot aantal mensen en een handige locatie aanwezig is. In het proces voor het vragen van een cateraar komt veel kijken. Welke cateraar kies ik? Wanneer geef ik mijn feestje nou eigenlijk en is het niet overbodig? Dit zijn allemaal logische vragen en de cateraar vindt het ook heel normaal dat deze gevraagd worden, sterk nog ze willen hier graag bij helpen. Als de cateraar geboekt is, komt hij met al zijn materiaal, voeding en vocht. De gasten zullen erg onder de indruk zijn van wat de cateraar allemaal neerzet indien er een goede is geboekt. Wat soms nog vergeten wordt is het harde werk van de cateraar, maar daar meer over in een ander artikel.
 • Restaurants: het eerste wat hier bij veel mensen opkomt is natuurlijk lekker eten en voor de wijnkenners onder ons lekker drinken. Een restaurant kan een erg leuk of romantisch uitje zijn en hier wordt vaak veel van genoten. Bij sommige restaurant moet reserveert worden, bij sommige niet. Dit zegt echt niet altijd wat over de kwaliteit van het restaurant.  Bij een restaurant is belangrijk dat u zich afvraagt wat het belangrijkst is, kwaliteit, gezelligheid of een combinatie van allebei. Het is hierbij belangrijk goed naar uw situatie te kijken; een romantische date is vaak nog gezellig in een chic restaurant terwijl dit voor kinderen vaak wat minder is. Vraag uzelf dat dus eerst goed voor het kiezen.
 • Hotels: Dit is eigenlijk een alles in 1 horeca pakket. Hotel eigenaren werken heel hard en het personeel ook. Een Hotel is voor de meeste jongeren wat minder interessant. Namelijk nog vrij duur. Oudere kiezen hier wel vaak voor. De meeste hotels kosten rond de 70 euro per nacht.

Tot slot

Uiteindelijk komt er dus best veel kijken bij het kiezen van een bepaald restaurant, hotel of cateraar. Het belangrijk dat er goed naar de eigen situatie gekeken wordt.

 

 

Zelf koken, nope

Voor de mensen die wel is feesten geven voor erg grote aantallen, zal het woord cateraar vast wel een aantal keer voorbij zijn gekomen. Het kan namelijk een grote en moeilijke last zijn om alles zelf te regelen. Al helemaal op gebied van eten. Het kan zelfs zijn dat je hiervoor dagen in keuken moet staan, zeker als je nog niet helemaal bekend bent op het kook gebied. Dit zijn natuurlijk allemaal geen leuke dingen en ze kosten veel tijd. Misschien is het dus handig om een cateraar in te huren?

Kiezen

Om te beginnen is het handig te bekijken welke cateraars aansluiten op de wensen die je hebt. Cateraars hebben namelijk vaak veel verschillende assortimenten. Deze assortimenten zijn naast de hapjes ook nog verschillend op het gebied van materiaal, decoraties en eventuele specialiteiten zoals een cocktailbar. Het is dus erg belangrijk jezelf goed te oriënteren op wat je precies wilt. Je legt er immers een grote zak geld voor neer. Wat willen jee gasten? Dit lijkt een rare, want je kiest toch vooral wat jezelf lekker vindt? Stiekem doe je dit niet, je wilt natuurlijk dat je gasten een top ervaring hebben. Kies dus iets wat je gasten ook lekker en leuk vinden. Vraag dit eventueel aan een betrouwbare kring. Nadat je goed hebt bekeken wat je wens precies is, kan je vaak kiezen uit een aantal cateraars. Dit is vaak nog een dingetje. Een aantal belangrijke zaken hierbij zijn:

 • De prijs: sommige cateraars vragen wel erg veel voor wat ze opleveren. Het is dus belangrijk om na te gaan of de prijs kwaliteit verhouding wel goed op orde is.
 • Betrouwbaarheid: Dit is misschien nog wel de belangrijkste eis. Kijk hiervoor goed naar de reviews, eventuele keurmerken en of ze een pand hebben.
 • Communicatie: hoe is de communicatie tussen jou en de cateraar? Als deze gek overkomt s het misschien handig nog even door te zoeken.

Tot slot

Nadat u deze stappen hebt doorlopen gaat alles meestal wel soepel. Vaak komt de cateraar nog even op gesprek. Dit kan zijn om de omgeven te bekijken en natuurlijk om de klant even goed te leren kennen. Vergeet bij het plannen niet dat cateraars het ook erg druk kunnen hebben. Uw planning is dus niet als enige van belang. Dus ook lijkt het simpel, het kan soms nog wel erg veel tijd kosten een goede cateraar te vinden. Neem deze tijd en ga niet haasten. Zo voorkom je fouten. Regel je cateraar en zet een knallend feest neer.

 

 

“Pas op met dat dienblad hoor”

Op dit moment heerst er een groot horeca tekort in Nederland. Bedrijven hebben het erg moeilijk met het vinden van personeel. Daarnaast hebben ook veel bedrijven moeite met het vinden van ervaren horeca personeel. Met name uitzendbureaus missen ervaren personeel. Bij Andere horeca evenementen ligt de nadruk vooral op personeel in het algemeen. Dit brengt erg hoge kosten met zich mee voor de bedrijven.

Het proces

Wat willen horeca gelegenheden nou eigenlijk van hun personeel. Ten eerste vinden ze het belangrijk dat het personeel vriendelijk, gasvrij en behulpzaam is. Dit klinkt simpel maar is dit is een hele belangrijke eigenschap. Het probleem aan deze eigenschappen, is dat ze erg moeilijk aan te leren zijn. Sommige mensen hebben ze wel, andere mensen niet. Om personeel aan te nemen is het voor de horeca dus belangrijk dat ze deze eigenschappen eigenlijk al beheersen. Gelukkig is het vaak wel voldoende en dan wordt hier genoegen mee genomen. Daarnaast is hardwerken en inzicht nog belangrijk, hoe snel leert een werknemer de kneepjes en kan hij of zij de lange werktijden wel aan. Het is hierbij belangrijk voor de werkgever al veel informatie te hebben over de persoon zodat eventuele aandacht puntjes al snel aan licht komt.

Beheersing

Naast deze bijna fysiologische eigenschappen is het belangrijk dat het personeel zo snel mogelijk horeca ervaren is en een aantal zaken goed beheerst:

 • Het lopen met een vol dienblad: Natuurlijk is het belangrijk dat een ober/serveerster dit goed onder de knie heeft. Dit zorgt ervoor dat klanten sneller hun drinken krijgen en zich meer op hun gemak voelen.
 • Het lopen met 3 boorden: Dit is een belangrijke eigenschap in verband met efficiëntie. Klanten willen graag zo snel mogelijk geholpen worden zodra ze het eten willen ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld 10 of 10 minuten na de bestelling zijn.
 • Het inschenken van wijnen en tappen van bier: Om nestjes wijn in te schenken en goed bier te tappen is een beetje oefening wel vereist. Ook dit heeft met snelheid te maken.

Tot slot

Al met al komen er dus heel wat zaken kijken bij het aannemen en opleiden van horeca personeel. Niet gek dus dat er een tekort van is. Voor de werkgevers is het belangrijk goed te weten wat het personeel graag wil om zo vaste werknemers te krijgen. Een consistente wijze van personeel aanvoer leidt immers tot hoge koten en verlies van tijd. Het wordt dus tijd voor een nieuwe betere aanpak van personeel werving.

 

 

Marry-drukte

Voor sommige is het de mooiste tijd van jaar, voor andere het perfecte excuus om zich vol te proppen. Ik heb het hier natuurlijk of Kerst. Kerst is natuurlijk een goede tijd voor de speelgoed branche en eigen alle andere branches maar in dit artikel wil ik graag op de horeca richten. Hoe valt de kerst bij de horeca branche?

Drukte

Ten eerste is het natuurlijk enorm druk in de horeca. Het personeel krijgt heel moeilijk vrij en iedereen werkt keihard. Het natuurlijk erg leuk om wat te gaan doen met kerst gerateerd met horeca. Veel mensen gaan uit eten, boeken een hotel of willen dat een cateraar een mooi en goed uitziende kerstborrel verzorgt. In de kerst zijn het niet alleen de consumenten die genieten van de horeca, de bedrijven kunnen er ook wat van. De bedrijven kunnen namelijk nu lekker uitpakken en het personeel een wel verdiend goed feest geven. Hierbij vinden sommige bedrijven het zelfs nog wel belangrijk een beetje aanzien te krijgen. Ze huren een overdreven mooi pand af en het eten ziet er wel heel chique uit. Hierbij kunnen de bedrijven natuurlijk extra goed uit te pakken door als toetje een chocolade kerstbal te serveren die gevuld is met de allerlekkerste combinaties chocolade. De bal kost maar 25 euro per stuk, maar dat is het natuurlijk wel waard. Je gasten kunnen nu gewoon de bal stuk slaan met hun lepel om hem vervolgens niet op te eten. Maar om even terug te komen bij de horeca.

Problemen

De horeca bedrijven ervaren tijdens kerst vaak de volgende problemen:

 • Personeelstekort: het personeel te kort is tijdens kerst nog groter dan normaal. Ervaren horeca personeel is essentieel tijdens deze drukte. Het is dus belangrijk dat de bedrijven anticiperen op deze vrolijke tijd.
 • Drukke agenda’s: het is als bedrijf belangrijk goed rekening te houden wie je als klant wilt. Het kan best zijn dat nieuwe erg grote klanten nu opeens wel gebruik van je dienst willen maken.
 • Alles moet op orde zijn: personeel valt hier stiekem ook voor een groot deel onder, maar naast personeel moeten de bedrijven zorgen dat zaken zoals elektriciteit, water etc. goed op orde zijn. Stel je maar is voor dat al die klanten in een donker restaurant zitten terwijl ze al een paar maanden van tevoren hebben geboekt. Je kan natuurlijk niet de kerst van je klant verpesten, daar gaat de eerste indruk.

Tot slot

Al met al heeft de horeca het dus erg zwaar tijdens de feestdagen. Dit kan een beetje vervelend zijn, maar dit hoor je natuurlijk te weten als je in de horeca werkt.

 

 

Daar gaan de glazen

In de horeca zie je natuurlijk regelmatig obers rondlopen, soms lopen ze met 3 of meer boorden tegelijk andere keren hebben ze een stapel van wel 15 glazen hoog. Vervolgens is er natuurlijk nog dat dienblad. De obers lopen met een vol plateau wat wil zeggen dat er soms wel 12 glazen op dat ene dienblad staan. Hierbij is het vaak ook nog het geval dat de glazen op het dienblad bestaan uit allemaal verschillende glazen. Hoe doet zo’n ober dit nou en hoe is deze skills aangeleerd? In dit artikel gaan we diep in op de ober en haar skills wat betreft het dienblad.

Leerproces

Het kan een heel proces zijn om te leren een dienblad goed vast te houden. Nieuw horeca personeel vindt het vaak ook nog erg eng om dit t doen. De gedachte is vaak: “ik mag het niet laten vallen, pas nou op”. Het probleem hiervan is dat dit eigenlijk averechts werkt. Het personeel zal nu vooral op de glazen focussen in plaats van de weg vooruit. Hierdoor kunnen de glazen gaan wankelen en valt alles van het plateautje af. Een ander tegenwerkende oorzaak van het goed kunnen lopen met een dienblad is schaamte nadat er een dienblad gevallen is. Bijna elke medewerker in de horeca heeft wel is een dienblad laten vallen. Ook bij ervaren horeca werkers gebeurt dit nog wel een keer. Het punt is dat het altijd een vervelende ervaring blijft. Het plotselinge harde geluid van brekende glazen gevolgd door die pijnlijke stilte waarin iedereen je aanstaart. Bij beginnend horeca personeel kan dit ertoe leiden dat ze misschien willen stoppen met werken en echt geen dienblad meer vast willen houden. Het is hierbij dus cruciaal het personeel te motiveren door tee gaan en er voor te zorgen dat ze zich wat minder rot voelen.

Tips

De beste manier om te leren een dienblad goed vast te kunnen houden is natuurlijk ervaring. Gelukkig zijn er ook een aantal manieren hoe je toch net wat beter dat dienblad kan beheersen zodat je wat minder vaak wat laat vallen. De volgende tips zullen een goede bijdrage leveren aan de dienblad skills:

 1. Hou het dienblad vast met een platten hand: Natuurlijk zie je wel is de gevorderde obers met drie vingers lopen, maar in het begin is het meestal het beste om makkelijk te beginnen.
 • Focus op de omgeving: Het is belangrijk niet naar het dienblad te kijken. Dit is vaak erg moeilijk en gek in het begin, maar hierdoor verlies je je evenwicht juist.
 • Begin meet lege glazen: om de fijne kneepjes te leren en om erachter te komen wat voor jou fijn is, is het handig om eerst makkelijk te beginnen.

Tot slot

Al met al is het dus een heel proces om een dienblad vast te houden. Het belangrijkste is vol te houden en het zo vaak mogelijk te doen. Consistentsi is key!

 

 

De klant is koning

Binnen de horeca staat 1 ding centraal: klantvriendelijkheid. Dit kan de reden zijn voor een klant om wel of niet te komen en het is dus belangrijk dat het personeel hier goed van op de hoogte is. Dit artikel gaat in op de klantvriendelijkheid in de horeca met betrekking tot het personeel. Hoe kan het personeel hier het beste op inspelen en op welke manier dient het personeel zich op te stellen?

Hoe hurt het?

Elke restaurant, café of hotel heeft soms net een andere wens over hoe het personeel zich opstelt tegenover de gasten. Natuurlijk komt dit ook door de verschillen in doelgroep. Het is als personeel dus belangrijk goed te oriënteren wie de doelgroep is en hoe deze doelgroep wenst behandeld te worden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat gasten in een wat prijziger restaurant een andere behandeling verwachten dan gasten in een wat goedkoper restaurant. Dit is uiteraard logisch, maar het is wel belangrijk voor het personeel om dit zich te realiseren. Het kan gek genoeg ook zo zijn dat in een wat goedkoper restaurant de klant zich een beetje ongemakkelijk kan voelen indien het personeel onverwachts te netjes doet of de klant op een nogal hoffelijke manier aanspreekt. Er spelen daarnaast veel zaken mee zoals het adresseren van een gast met u of je, het maken van grapjes of soms een gezellig praatje maken.

Overlapping

Aangezien het soms erg lastig kan zijn van tevoren om te weten hoe je je dient te gedragen als horeca personeel kan het in elk geval handig zijn de middelklasse en basis van vriendelijkheid binnen de horeca te kennen. Hierbij gaan we als basis uit van een restaurant met een gemiddelde prijsklasse. De volgende zaken zijn belangrijk te doen:

 • Spreek de gast met u aan: soms kan het natuurlijk aanvoelen om ‘je’ tegen een gast te zeggen. In veel gevallen kan dit dan ook, maar het is altijd slim om dit eerst even te vragen. Soms is het zelf zo dat de eigenaar dit dan alsnog geen goed idee vindt. Sluit dit dus ook even kort met de leidinggevende.
 • Laat de gast het gesprek leiden: het is belangrijk dat het personeel niet te veel over hun eigen interesses praten. Mensen willen graag gehoord worden en het kan daarom handig zijn juist veel aan de klant te vragen en interesse in hem/haar te tonen.
 • Excuses: soms gaat er wat mis. Er zijn misschien fouten gemaakt op een bonnetje, het drinken is niet aangekomen of het eten is niet naar wens. Dit is natuurlijk vervelend voor de gast en het is belangrijk om veel begrip te tonen om de pijn bij de gast weg te halen.

Tot slot

Uiteindelijk zijn er dus erg veel manieren over hoe gasten behandeld kunnen worden door de butler. Het is belangrijk rekening te houden met de doelgroep en de wensen van de leidinggevende van het personeel.

Open chat
1
Hoi,
Waar kunnen wij u mee helpen?